Държавата пласира успешно облигации за половин милиард лева. Това съобщи БНБ. Новата емисия е

...
 Държавата пласира успешно облигации за половин милиард лева. Това съобщи БНБ. Новата емисия е
Коментари Харесай

Държавата взе назаем 500 млн. лева с отрицателна лихва

 
Държавата пласира успешно облигации за половин милиард лв.. Това заяви Българска народна банка. Новата емисия е с отрицателна среднопретеглена годишна рентабилност - минус 0,02 на 100, или казано просто, кредиторите ще заплащат на бюджета за това, че са му дали пари. При оповестяването на аукциона бе обявено, че държавните скъпи бумаги се оферират с нулева рента.  

Интересът към емисията е бил висок -  подадените поръчки са достигнали 616,6 млн. лева, което значи коефициент на покритие 1,23.  Най-голямо количество облигации - съвсем 94%, са добити от банки. Останалите проценти са разпределени сред застрахователни компании, пенсионни фондове и други инвеститори.   

Успехът на емисията е разбираем - банките са цялостни с пари и за тях е по-добре да ги влагат в държавни скъпи бумаги, което усъвършенства качеството на портфейлите им, вместо да ги държат " на склад " и да заплащат лихви на Българска народна банка.  

Отчетеният спред по отношение на аналогичните немски федерални облигации е в размер на 57 базисни точки ", означават от Министерството на финансите.

След утвърждението на тези поръчки новопоетият дълг от началото на годината набъбна до 1,8 милиарда лв.. Поставеният от Закона за бюджета таван за нови задължения на държавата  през 2021 година е 4.5 милиарда лв.. 

Досега пред 2021 година бяха извършени шест аукциона за продажба на лихвоносни съкровищни облигации, като в един от търговете Министерството на финансите отхвърли поръчките поради неподходящи условия, напомня Money.bg.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР